A vállalkozások sikeressége nagyban függ a vállalkozást vezető személy döntéseinek minőségétől.
Döntéselméleti megközelítésben a probléma a döntési folyamat kezdeti állapota, magyarul az a nemkívánatos jelenség/helyzet/állapot, amit a döntéssel meg kell oldanunk/szüntetnünk. Ezek egész életünket átszövik és általuk alakítjuk a környezetünket.
Úgyis fogalmazhatunk, hogy a probléma nem más, mint egy megválaszolásra váró kérdés. Például:

  • Hogyan tudnánk ezt a folyamatot javítani?
  • Váljunk meg ettől a munkatárstól vagy van más megoldás is?
  • Miként tudunk a környezetünkben jelenlévő konfliktus enyhítéséhez hozzájárulni?

Ezeket a kérdéseket nem lehet egyszerűen megválaszolni. A válasz a problémára egy DÖNTÉS.
Természetesen vannak döntéstámogató eszközök, amiket egy szakember segítségével hatékonyan lehet alkalmazni, ilyenek pl. az előny-hátrány analízis, brainstorming, a de Bono féle hat kalap módszer vagy akár egy jó akcióterv összeállítása.

Andre Louf, a belgiumi születésű apát mindössze 3 egyszerű mondatban fogalmazta meg a döntésre vonatkozó legfontosabb szabályt:
„Ha az első mellett döntesz, jól döntesz. Ha a második mellett döntesz, akkor is jól döntesz. Isten akarata Veled kapcsolatban, ebben a szent pillanatban mindössze annyi, hogy valóban válassz valamit."
A „megoldást" és a „megtalálást" mindig keresés előzi meg. A coach ezt a folyamatot tudatosíthatja, strukturálhatja, kísérheti. A folyamat során előkerülnek módszertani elemek és zajlik egyfajta személyes tanulás is. A folyamat néha csak néhány találkozásból áll, de van, amikor eltarthat hetekig, sőt akár hónapokig is.

Önnek van megoldásra váró problémája?

Kapcsolat

Személyesen Budapesten és Siófokon

Mobiltelefon: +36 30 849 8669

E-mail: kovacs.gabi@t-online.hu