A lehangoltság, fásultság, apátia, gyakori döntésképtelenség, alvászavar, étvágyzavar, csökkenő fizikai és szellemi teljesítmény a depresszió legjellemzőbb tünetei.
Ez a betegség hatással van az ember teljesítményére, csökkenti a munkavégző képességünket, gátolja a kiegyensúlyozott, nyugodt alvást és még az étkezésünket is.
Ha előtör, hirtelen teljesen megváltozik az ember élete, már nem tudja azt élvezni, amit korábban tudott, nincs kedve szinte semmihez, legszívesebben ki sem mozdulna otthonról, kicsinek, kevesének és tehetetlennek érzi magát. Gondolkodásából eltűnik a pozitív szemlélet, mindent borúlátón lát, negatív hozzáállással kezel. Ebben az esetben már nem segít a családtagok, a környezet bátorítása, a szidalmazás, noszogatás pedig kifejezetten rosszat tesz.
A kutatások szerint a társadalom 10 %-a életében legalább egyszer került már ilyen élethelyzetbe. Az előfordulási adatok azt bizonyítják, hogy a nők kétszer olyan gyakran betegednek meg, mint a férfiak.
Talán már közhelynek számít, de ősszel és különösen télen az időjárás is komoly befolyással van a hangulatunkra, lelki állapotunkra. A napsütéses órák számának csökkenésével egyre többször érezzük magunkat fáradtnak, enerváltnak. Ennek egyik kézzel fogható oka az, hogy a fény hiánya miatt szerveztünk a nyáron megszokotthoz képest jóval kevesebb szerotonint termel, ami egyébként a jó közérzetünkért felelős, így ezekben a hónapokban gyakrabban alakul ki az ún. téli depresszió. Az év végi ünnepek közeledtével is fokozódhat a depresszió megjelenése, mert ez az időszak a családi együttlétről, az egymásra figyelésről, a szeretetről szól, így az egyedülállók figyelmét is jobban saját élethelyzetükre irányítja.
A viszonylag hirtelen kialakuló és gyorsan elmúló heves szívdobogás, légszomj, torokszorítás, mellkasi nyomásérzés, izzadás, halálfélelem a pánikroham jellemzői.
A pánikbetegség bárhol, bármikor kialakulhat, társaságban vagy egyedüllét során, munkahelyen vagy otthon. Sokféle formában jelentkezhet. Sokszor az érintettek komolyabb betegség kitörésének vélik a testi jeleket, de az időről időre való megjelenése után megértik, hogy valami másról lehet szó.
Ezek bármelyikének megjelenése befolyással vannak az életevezetésre, jelentősen rontják az életminőséget, szűkítik a társas kapcsolatokat. A felismerést követően az első lépés a hangulatzavarok kezelésében a szakember igénybevétele.

Kapcsolat

Személyesen Budapesten és Siófokon

Mobiltelefon: +36 30 849 8669

E-mail: kovacs.gabi@t-online.hu