A kommunikáció az élet minden területén nagyon fontos. Nem elég, ha valaki „csak" jól tud beszélni, nagyon fontos a HOGYAN. Hatékony kommunikáció alatt az őszinte odafigyelést elősegítő tiszta, félreértésektől, meg nem értésektől, gátaktól mentes kommunikációt értjük. A hatékony kommunikációnak megvannak a saját eszközei, módszerei, amelyek tanulhatóak és nagyon jó lenne, ha sokan magunkévá is tennénk ezeket. A hatékony kommunikáció atyja Thomas Gordon, aki önmaga is pszichológus volt. Gordon őszintén hitt abban, hogy az emberek közötti kommunikáció minősége megváltoztathatja az emberek életét otthon és a munkahelyen egyaránt.
A hatékony kommunikáció fényében, íme néhány apró tipp, hogy eredményesek legyünk a kapcsolatainkban.
Minden esetben hangolódjunk rá a másikra, ismerjük fel és használjuk a nyelvezetét, vegyük át a tempóját, hangerejét, hangszínét. Próbáljuk meg tükrözni a másik mozdulatait, vegyük fel a másik testtartását, gesztusait. Mindez gyorsítja az empátia kialakulását és hozzájárul a gyors összhang megteremtéséhez.
Indítsuk semleges, tapogatózó kijelentésekkel a társalgást, legyünk érdeklődőek, tegyünk fel nyitott kérdéseket, és ami nagyon fontos, mindig figyelmesen hallgassuk meg a másik válaszát.
Bármilyen kapcsolatról is legyen szó, nagyon fontos, hogy nyíltan beszéljünk, és hogy őszinték legyünk.
Kisebb vagy nagyobb gond esetén, ne a személlyel, hanem a problémával foglalkozzunk.
Soha ne általánosítsunk, mindig legyünk konkrétak.
Ne vigyük túlzásba a bocsánatkérést és a magyarázkodást, ez visszatetsző lehet.
És, ami nagyon fontos, tanuljunk meg NEM-et mondani!
A kimondott szavakon kívül TESTBESZÉDÜNK is üzen az éppen aktuális érzelmi állapotunkról, erősíti, vagy éppen gyengíti szóbeli kommunikációnk hitelességét. A testbeszéden belül öt nagy területet szokás elkülöníteni. Ezek a testtartás, a mimika, a gesztusok, a távolság és a hanglejtés, avagy tónus.
A kutatások azt bizonyítják, hogy a gesztusaink örökletesen meghatározottak, tehát sokszor az öröklött és megszokott minták szerint rögzülnek. Tudatos munkával, odafigyeléssel változtathatunk rajtuk, de nem egyszerű folyamat. Azonban a testbeszéd minden más elemét tudatosan is befolyásolni tudjuk és így magának a kommunikációnak az eredményét, hatását is.

Kapcsolat

Személyesen Budapesten és Siófokon

Mobiltelefon: +36 30 849 8669

E-mail: kovacs.gabi@t-online.hu