Az emberek nagy része akkor sem mondana le a munkáról, ha ezt megtehetné, ez ugyanis kell az identitásunkhoz. Hozzájárul a társas szükségleteink kielégítéséhez is, a munka oldja az elszigeteltség érzését, továbbá növeli az egyén fontosságának érzését is.
Ráadásul a mai kor embere a saját maga önmegvalósítását is látja egy-egy munkahelyen, egy-egy feladat elvégzése közben. Van, akinek a munkája a szenvedélye, szinte már-már szórakozásból teszi a dolgát és ismerek olyat is, aki a szakmai karrierje elején a gyakorlásban látta meg a siker kulcsát, így naponta hosszú órákat tölt a szakmájával. Ami mindaddig nem zavaró, ameddig nem válik a munka az egyetlen öröm és önigazolás forrásává, ameddig szinte minden mást ki nem szorít az életünkből. A munkamániások életében azonban idővel egyre kevesebb idő marad önmagukra, a rendszeres és tudatos táplálkozásra, a testmozgásra, a családra, barátokra.
Nos, mint minden problémamegoldás első lépése annak a helyzetnek a felismerése, amiben éppen vagyunk, így egy ilyen helyzetben is a legfontosabb az, hogy az ismerje fel az arányok eltolódását, aki ezt éppen teszi. Sok esetben a környezet tükröt tart és folyamatosan adják a visszajelzést, keveslik a velük töltött minőségi időt vagy épp az egészségünkért aggódnak. Egy biztos, hogy Ők vagy akár épp a foglalkoztató vállalat nem tudják ezt a problémát megoldani. Sajnos itt sem kívülről kell várni a megoldást, csak rajtunk, egyéneken múlik, hogy kezünkbe vegyük az irányítást és folyamatos kontroll alatt tartva, következetesen és a felelősséget vállalva azt az életet éljük, amelyet igazán akarunk. Ha ezt nem tesszük meg, ha nem tervezzük meg a saját életünket, akkor valaki más - pl. a munkáltatónk - ezt megteszi és lehet, hogy az a beosztás nem fog nekünk tetszeni. Sokan esnek abba a csapdába, hogy úgy gondolják pár hét vagy hónap, esetleg év múlva majd alakul a helyzet, de előfordul, hogy egy-egy projekt lezárásához kötik a leterheltségük megváltozását. Számukra azonban rossz hírem van. Nem ezektől függ a munka-magánélet egyensúlyának kialakítása.
A munkamánia sokszor súlyos lelki és testi problémákhoz vezet. Gyakori az alvászavar, a fej és mellkasi fájdalmak, magas vérnyomás, emésztési zavarok, miközben megjelennek a családi és párkapcsolati konfliktusok, szorongások vagy a depresszió.

De miért van az, hogy olykor felborul az egyensúly és már több időt töltünk a munkával, mint életünk más, hasonlóan fontos területeivel?
Az okokat sokszor egész más területen kell keresni...

Kapcsolat

Személyesen Budapesten és Siófokon

Mobiltelefon: +36 30 849 8669

E-mail: kovacs.gabi@t-online.hu