Nőként nem könnyű helytállni vezetői pozícióban, ugyanis még mindig élnek a sztereotípiák, a tradicionális társadalmi normák arról, hogy a vezetés a férfiak dolga.
Ezen túlmenően elmondható az is, hogy ma Magyarországon nagyon „férfias” a munkakultúra. Ami egyben jelenti azt is, hogy az eredmény, a siker a legfőbb érték szemben az empátiával, vagy együttműködéssel.
A korszerű vezetéstudományi elméletek a munkavállalók emberközpontú megközelítésére helyezik a hangsúlyt. Számos tapasztalat igazolja, hogy a humánus, az embereket egyénként is figyelembe vevő és tisztelő vezetési módok hosszú távú versenyelőnyt jelentenek a vállalatok számára.
Azok a képességek pedig, amelyek ehhez szükségesek, mint pl.: az empátia vagy az érzelmi intelligencia, sokkal inkább jellemzőek a nőkre, mint a férfiakra.
A tapasztalatok azt is alátámasztják, hogy azok a vállalatok, ahol a vezetésben a nők is jelentős arányban megjelennek, nagyobb sikereket tudnak elérni. Másfajta szemléletükkel, világlátásukkal a női vezetők jelentős mértékben hozzájárulnak a problémák gyorsabb, szélesebb spektrumú megoldásához.
Ennek ellenére elmondható, hogy szinte minden vállalatnál jóval kevesebb a női vezetők száma a férfi vezetők számához képest.
A fent leírtak az ún. külső nehezítő tényezők, de ezekhez gyakran társul egy belső frusztráció is, ami gyakran a munka - magánélet egyensúlyának fenntartásából, illetve felborulásából fakad. Az egyik alapvető kérdés a karrier és gyermekvállalás kérdése, illetve annak időzítése. A gyerekkel már rendelkező nők közül sokan küzdenek azzal, hogy a szakmai karrierjük ápolása mellett, kiváló feleségek és anyák is kívánnak lenni, aki minden körülmények között precízen vezeti a háztartást és gondoskodik a szeretteiről. Nos, ezek nehezen összeegyeztethető vágyak, főleg ha az adott párkapcsolatban hagyományos nemi szerepek mentén kívánják szervezni az életet.
Át lehet-e ezt törni? Ha igen, hogyan?
Vannak olyan technikák, amiket alkalmazva ezt a küzdelmes és olykor hosszadalmas utat le lehet rövidíteni. Ha Ön vezetőként épp ilyen helyzetben van és szeretne ezzel mélyebben foglalkozni, akkor a folyamat gyorsítása érdekében, vegye igénybe egy coach segítségét.

Kapcsolat

Személyesen Budapesten és Siófokon

Mobiltelefon: +36 30 849 8669

E-mail: kovacs.gabi@t-online.hu