Tudni azt, hogy kik is vagyunk valójában és milyenek, a legfontosabb ahhoz, hogy az ember a saját életét élje. Önértékelési problémái szinte mindenkinek vannak, amit sokszor a saját környezetünk idéz elő. Ennek tudatosítása fontos lépés az önismeret felé.
Az önismeret egy élethosszig tartó folyamat, amiben lépésről lépésre megismerjük saját tulajdonságainkat, képességeinket, érdeklődési körünket, érzelmeinket, gondolatainkat, akaraterőnket. Az önismeret feltételezi az egyén aktív és tudatos foglalkozását önmagával. Az emberek jelentős része törekszik is az önmegértésre, önismeretének fejlesztésére, függetlenül attól, hogy a befelé tekintés mikéntjét nem nagyon tanítják az iskolákban.
A kellő önismerettel rendelkező emberek könnyebben elérik a belső harmóniát, a nyugalmat, képesek a belső feszültségeik csökkentésére.
Az önismeret fejlesztése érdekében járhatunk önismereti csoportba, vagy egyszerűen próbáljuk tudatosan megfigyelni önmagunkat vagy tudatosan meghallani mások visszajelzését saját magunkkal kapcsolatban, de ezen kívül pszichológust is igénybe vehetünk a személyiségünk fejlesztéséhez.
A pszichológussal folytatott közös munka során nagyon sok hasznos információt kap az egyén önmagáról, az Őt mélyebben foglalkoztató kérdésekről. Minden egyes alkalommal fejlődik az egyén személyisége, gazdagodik ismerete, növekszik az önértékelése, amelyek együttese egy magasabb színvonalú, teljesebb élethez segítenek hozzá.

Kapcsolat

Személyesen Budapesten és Siófokon

Mobiltelefon: +36 30 849 8669

E-mail: kovacs.gabi@t-online.hu