Valamennyi stresszre szüksége van a szervezetünknek, hogy fenntartsa az aktivitását, de bizonyos mennyiség illetve minőség felett ez már káros számunkra. A túl sok stressz akár életveszélyes is lehet. Stressz mindenkit ér, de különbözőképpen reagálunk rá.
A stresszre adott reakciónk függ a személyiségünktől, korunktól, nemünktől, de meghatározó szerepe van az érzelmi beállítódásunknak és gondolkodásmódunknak is.
A stressz közvetlenül hat az immunrendszerünkre, így okozva a legtöbb gondot a szervezetünknek. A legyengülő immunrendszer ugyanis nem tud minket megvédeni a betegségektől, így egyre-másra alakulhatnak ki kisebb és nagyobb betegségek is.
Tartós stressz hatására felléphetnek hangulatingadozások, alvászavar, türelmetlenség, agresszió, fásultság, szorongás és depresszió is. Stressz okozza a csuklyásizom megfeszülését, melynek a kimasszírozása oly sokszor nyújt segítséget. A stressz kihat a szexuális életünkre is, így befolyással van a párkapcsolatunkra.
Selye János magyar kutató munkásságának köszönhetően azonban a fent említett káros stresszen kívül beszélhetünk hasznos vagy pozitív stresszről is, ami új vagy váratlan helyzetekben alakulhat ki. Ennek általában motiváló, minket erősítő, számunkra újabb lendületet adó hatása van. A pozitív stressz hatására növekedhet a teljesítményünk, gyorsabb lehet a gondolkodásunk és a reakcióidőnk.
Sok esetben a gondolkodásunk határozza meg, hogy az adott helyzetet minket inspiráló vagy inkább megbénító szituációként fogjuk fel.
Mindenkinek vannak eszközei a stressz kezelésre, a hatékony stresszkezelés lényege azonban az, ha ezeket az eszközöket, módszereket tudatosan a helyzetnek megfelelően tudjuk alkalmazni. Egy-egy jól megválasztott technika, nemcsak a feszültség csökkentésében segíthet, hanem hozzájárulhat egész életminőségünk javításához is.
Ha szeretne a stressz kezeléséhez segítséget igénybe venni, új módszereket technikákat tanulni, vagy csak meglévő eszköztárát szeretné szélesíteni, forduljon hozzám bizalommal.

Kapcsolat

Személyesen Budapesten és Siófokon

Mobiltelefon: +36 30 849 8669

E-mail: kovacs.gabi@t-online.hu