A szexualitás alapvető szükséglete minden felnőttnek.

A szexuális viselkedésünkről elmondható, hogy az egyén számára kielégítő, illetve elfogadható szexualitáshoz tanulásra van szükség, nemcsak különböző ismeretek, hanem készségek elsajátítására is. A szexuális viselkedésünk folyamatosan változik, a születéstől egészen a halálig. A változás a különböző életszakaszokban különböző módon és sebességgel tapasztalható, mind a képességek, a motiváció és a teljesítmény terén egyaránt. Ennek a hátterében elsődlegesen biológiai okok húzódnak, a testi növekedés és hanyatlás, de hatással vannak rá a pszichoszociális és kulturális okok is, gondolva itt az egyéni szexuális forgatókönyvek megtanulására, felejtésére.

A sikeres szexuális kapcsolat alapjait még gyerekkorban vagy fiatal felnőttkorban lerakjuk. Olyan apróságnak vélt dolgok is hozzájárulnak ehhez mint, hogy milyen az egyén saját testéhez fűződő viszonya, mennyire ismeri a saját testét, tudja-e, hogy mi a jó számára, tud-e erről beszélni, van-e ehhez megfelelő szókészlete és nem utolsó sorban, elmeri-e mondani az aktuális párkapcsolatában, azt, hogy mit szeretne, mi a jó neki. A szex párkapcsolatainkra gyakorolt hatása ugyanis egyedülálló, erősíti és mélyíti a kapcsolatokat és ezen keresztül hozzájárul a teljesebb és boldogabb élethez.

Bár jól látható, hogy a gyakori szexnek nagyon jó hatása van a párkapcsolatokra, mind a férfiak és mind a nők szexuális élettel és házassággal kapcsolatos elégedettsége magas a gyakrabban összebújó pároknál, konfliktust azonban mégis tud gerjeszteni.  A párok között gyakori vita téma a szex időzítése és a gyakorisága. A férfiaknak és nőknek ugyanis eltérő a gyakoriság iránti igényük. A szex párkapcsolaton belüli gyakorisága azért is kerül a kutatók érdeklődésének középpontjába, mert erősen kapcsolódik a kapcsolaton belül megélt érzelmi elégedettséghez, a fizikai örömérzethez, és a kutatási eredményekből az is kirajzolódik, hogy azok a párok, akik gyakoribb szexuális aktusról számoltak be, azok esetében kevesebb válás és kapcsolatfelbomlás figyelhető meg, tehát a szex fontos eleme a házasságnak.

Ahhoz, hogy egy pár életében a szexualitás megfelelően intim, személyes és akár még romantikus is tudjon maradni érdemes beszélgetéseket kezdeményezni a témában egymással. Ezeket a beszélgetéseket pedig akár ott is lehet kezdeni, hogy a felek egyáltalán, mit értenek szex alatt. A folyamatos és rendszeres beszélgetésekhez persze ki is kell tudni magukat fejezni, tehát ki kell alakítani a megfelelő, közös, mindkét fél számára érthető és egyértelmű szóhasználatot, továbbá érdemes arra is figyelni, hogy egymással kellően őszinték tudjanak lenni a párok, kezeljék egymás igényeit kellő tapintattal, tudjanak türelmesek lenni ezen a téren, a felmerülő problémákat ne személyes ügyként tekintsék, és keressék a mindkettőjük számára elfogadható megoldásokat.

Az erekciós zavar, a kései vagy korai megömlés, orgazmus probléma, fájdalmas közösülés, vaginizmus vagy éppen az eltérő vágy sok problémát okozhat egy-egy ember életében, amely megfelelő szakember bevonásával gyorsan és hatékonyan megoldhatók.

Ha Önnek vagy párjának szexuális problémái vannak, ne habozzon, forduljon hozzám bizalommal, gyorsan, biztonságos és diszkrét körülmények között segítek, hogy a szexualitás újra élmény legyen és ne probléma. 

Kapcsolat

Személyesen Budapesten és Siófokon

Mobiltelefon: +36 30 849 8669

E-mail: kovacs.gabi@t-online.hu